در حقیقت نشانهشناسی را میتوان صورت کاربردی زبانشناسی دانست؛ تحلیلهای نشانهشناختی در همهی زمینهها، از طراحی لباس و مد گرفته تا تبلیغات و … کار آمد بودهاند.
بنیادیترین و اصلیترین مفهومی که در دانش نشانهشناسی مطرح میشود مفهوم نشانه است. نظریه پردازان نشانهشناس، انسان را نوعی نشانه میدانندکه قادر به خلق و تغییر معناست. مباحث نشانهشناسی و نقد فرهنگی، ضرورتا و همیشه از نشانه شروع میشود. (مرزبان،1391 : 8)
در متون ادبی (فیلمنامه ها) نحوه گفتن و ایجاد تصور از متن توسط نویسنده بسیار مهم است.چرا که به ترتیبی که می نویسد یکی یکی نشانه ها در ذهن متصور می شوند و شکل میگیرند و چه بسا با بدگویی و یا جا به جایی حتی یک حالت ،ترتیب به هم بریزد و نشانههای متنی نتوانند خود را نشان دهند،پس این نکته نیز بسیار حائز اهمیت است.یا به بیانی دیگر ،متن در یک تحلیل همنشینی قرار میگیرد.
قابل ذکر است که نظم همنشینی بیشتر در قالب نوشتار و متن جای دارد و حضور پر رنگ دارد و خواننده را بر آن می دارد که ترتیب اتفاقات را که همان نشانه ها هستند، آن طور که نویسنده میخواهد دنبال کند و در واقع طبق روابط همنشینی ذهن نویسنده اتفاق بیفتد(که این امر صد در صد نیست)، اما در صحنه و فیلم این قدرت تا حدودی از هنرمند گرفته می شود و از آن جا که هر پرده پر از نشانههای مختلف است(شمایلی،نمایه ای،نمادین) ،ترتیب و نحوه قرار گرفتن و درک آن توسط مخاطبان دچار تغییر می شود.
این پروژه که شامل چهارفصل است،در فصل اول به معرفی پایاننامه اختصاص یافته و در فصل دوم که سوابق تحقیق است در مورد نشانهشناسی،اسطوره و نماد و در آخر بهرام بیضاییصحبت شده و به تعریف، معرفی و بررسی هرکدام از آن ها پرداخته شده و همچنین نظریاتی که از جانب متفکرین مربوطه گفته شده وجود دارد. البته ذکر این نکته را ضروری میدانم که بخشبندی این فصل به ترتیب گفته شده حاکی از این امر است که مسائل مربوط به نماد و نمادشناسی هنری ریشهای مشترک در نشانهشناسی و اسطوره دارد،به همین جهت پس از معرفی آن دو بخش مذکور آورده شدهاست و در بخش آخر نیز به معرفی زندگینامه و جایگاه بهرام بیضایی در بین صاحبنظران و مفسرین و منتقدین سینمای ایران اختصاص یافته و همچنین آثار هنری وی تیتروار عنوان گردیده و مختصری از پنچ فیلمنامه مورد
بررسی، آورده شدهاست.
در فصل سوم تجزیه و تحلیل بر روی فیلمنامه های منتخب بیضایی انجام شده و همچنین بن مایههای مشترک در آثار بیضایی بست داده شده و درنهایت در فصل چهارم خلاصه و نتیجه گیری از کل پروژه و قسمت پیشنهاد نیز ذکر گردیده است.
1-2 هدف تحقیق
در این پژوهش،هدف بنیادین بازخوانی فیلمنامههای این نویسنده معاصر استتا این آثاراز منظر نقد اسطورهشناختی و نمادگرایانه مورد واکاوی قرار گیرند. واکاوی نمادشناسانه فیلمنامههای بیضایی به شناخت هرچه بیشتر وجوه هنری و خلاقانه این نویسنده کمک میکند ودرک و دریافتی زیباشناسانه، ژرفتر و بهتر از آثار وی را در پی خواهد داشت.
1-3 بیان مسئله و موضوع تحقیق
در برخی از فرهنگها معنی آنچه خیالی و غیر واقعی است و جنبه افسانهای محض دارد،یافته است.جان هیلنز منشأ این کژفهمی از اصطلاح اسطورهرا تعریف ارائه شده درفرهنگ آکسفورد میداند که اسطوره را به معنای افسانه و سخن خیالی گرفته است(هیلنز،1387 : 24)
اما اسطوره را باید داستان و سرگشتگی مینوی دانست که شرح عمل،عقیده،نماد یا پدیدهای طبیعی است که دست کم بخشی از آن ها از سنتها و روایتها گرفته شده و با آیینها و عقاید دینی پیوند ناگسستنی دارد،در اسطوره سخن از این است که چگونه هر چیز پدید میآید و به هستی خود ادامه میدهد(آموزگار، 1389 : 4-3)
دانش اسطوره شناسی به بررسی اساطیر و کارکرد و بازتابشان در هنر،ادبیات،فلسفه و … میپردازد.ارائه تعریفی جامع و مانع از اسطوره بنا بر دیدگاه میرچا الیاده ناممکن است اما از یک چشم انداز،اسطوره یک نوع تاریخ مقدسرا حکایت میکند و واقعهای را بازگو میکندکه در زمان ازلی و آغازین رخ داده است.(الیاده،1391: 18)
درتعریف نشانه و مبحث نشانهشناسی محققان بسیاری کار و نظریهپردازی کردهاند و به همین دلیل تعریف و تقسیمبندیهای متعددی نیز وجود دارد.هر چند دانش نشانهشناسی یک رویکرد نوین در نقد هنری و ادبی به شمار میرود اما علی رغم عمر کوتاه خود گستره و اهمیت ویژهای در نقد جدید پیدا کردهاست.
نشانه(Sign)از دیدگاه فردینان دو سوسور،بنیانگذار دانش نشانه شناسیSemiology)) در اروپا، متشکل از دوجزء است:دالو مدلول.واز منظر پیرس در سنت نشانهشناسی آمریکایی متشکل از سه جزء:نشانه،موضوع و مفسر است.دانشی را که بررسی نشانهها وچگونگی شکلگیری و تفسیر آنها میپردازد، دانش نشانهشناسیمیگویند.
بنا بر تعریف امبرتو اکو،نشانهشناس برجسته معاصر، نشانهشناسی با هرچیزی که بتواند یک نشانه قلمداد شود سروکار دارد.(چندلر،1387: 20)یکی از تعاریف کوتاه از نشانه:دلالت چیزی است بر چیز دیگر. نماد عبارت است از یک شیء،یک شخص،یک موقعیت،یک عمل یا چیز دیگری که داری معنای لغوی است اما علاوه بر آن معانی دیگری را نیز دارد.(مقدادی،1378، 582)
فرم در حال بارگذاری ...