با توجه به رشد روزافزون جمعیت کشورها ومحدود بودن منابع تولیدی، تامین موادمصرفی مورد نیاز جامعه به عنوان یکی از ضروریترین عوامل در کسب استقلال اقتصادی است. تجارت خارجی یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی در کشورهای در حال توسعه است و در این بخش واردات دارای اهمیت بسیاری است از یکطرف به عنوان یکی از عوامل رشد و تولید ناخالص داخلی و از طرف دیگر بهعنوان یکی از اقلام مهم تراز پرداختهای هر کشور محسوب می شود. در تجارت خارجی اقتصاد ایران واردات از مقولاتی است که اهمیت و جایگاه آن دایما گسترش پیدا کرده است از این رو هر تغییر و تحولی که در واردات کشور رخ دهد در فرایند تولید، رشد و توسعه تاثیر بهسزایی خواهدداشت با توجه به این امر و با عنایت به وابستگی ساختاری بخشهای مختلف اقتصاد ایران به واردات شناخت ابعاد این مساله بسیار حایز اهمیت است.
هدف از این پژوهش پیش بینی میزان واردات برنج با بهره گرفتن از داده های میزان واردات برنج برای سالهای گذشته که از سالنامههای آمار بازرگانی خارجی ایران گردآوری شده و با بهره گرفتن از دو روش باکس جنکینز و هالت وینترز غیر فصلی برای 5 سال آینده است.
1-2 بیان مساله (تعریف موضوع پژوهش)
تجارت خارجی یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی درهر کشوری و بهخصوص در کشورهای در حال توسعه است و در این بخش واردات دارای اهمیت بسیاری است. از یک طرف بهعنوان یکی از عوامل رشد و تولید ناخالص داخلی و از طرف دیگر به عنوان یکی از اقلام مهم تراز پرداختهای هر کشور محسوب می شود. در تجارت خارجی اقتصاد ایران واردات از مقولاتی است که اهمیت و جایگاه آن دائما گسترش پیدا کرده است از این رو هر تغییر و تحولی که در واردات کشور رخ دهد در فرایند تولید، رشد و توسعه تاثیر بهسزایی خواهد داشت با توجه به این امر و با عنایت به وابستگی ساختاری بخشهای مختلف اقتصاد ایران به واردات شناخت ابعاد این مسئله بسیار حایز اهمیت است.
برای برنامه ریزی صحیح در مورد میزان ارز تخصیصی، روند سرمایه گذاری در احداث واحدهای جدید صنعتی، میزان مصرف این محصولات و بسیاری از سیاستگذاریهای صنعتی و غیر صنعتی، پیش بینی در مورد میزان واردات برنج در آینده بسیار مهم است. زیرا در هر سیاستگذاری مبنای عمل صرفا وضع موجود نبوده، بلکه پیشبینیهای کوتاهمدت و بلندمدت از متغیرهای مورد مطالعه نیز جزو شاخص های تاثیر گذار است.
چالشهای موجود در پیش بینی متغیرهای سری زمانی عمدتا متاثر از تحول روشها و ابزارهای ارائه شده برای پیش بینی بوده است. به طوریکه اهمیت پیش بینی متغیرهای سریزمانی باعث تنوع و گستردگی ابزارها شدهاست. البته باید دقت کرد که بسته به ماهیت داده های موجود، تناسب و قدرت پیش بینی این ابزارها با یکدیگر متفاوت است. اما آنچه در نگاه اجمالی مطالعات قابل استنباط است، مقایسه قدرت پیش بینی روشهای مختلف، بر اساس برخی معیارها است. روشهای پیش بینی بسته به اینکه به چه میزان روشهای ریاضی و آماری در آنها بهکار رفته باشد، به روشهای کمی و کیفی تقسیم میشوند. در روشهای کمی داده های مربوط به گذشته با هدف پیش بینی ارزش آتی متغیر مورد نظر با بهره گرفتن از روشهای آماری و ریاضی تحلیل می شود، از سوی دیگر روشهای کیفی دربر دارنده تخمین ذهنی از طریق عقاید متخصصان هستند.
در پژوهش حاضر به دلیل توانایی بالای روشهای کمی در پیش بینی متغیرهای اقتصادی، جهت پیش بینی واردات برنج، از یک روش رگرسیونی (باکس جنکینز) و یک روش غیر رگرسیونی (هالت وینترز غیرفصلی) استفاده شده است. و به دنبال پاسخ به این پرسش هستیم که آیا واردات برنج پیش بینی پذیر است؟ و بهترین روش برای پیش بینی میزان واردات برنج کدام است؟
فرم در حال بارگذاری ...