:
کرمانشاه دارای پیشینه ژرف در تاریخ ایران است.نقش برجسته کتیبه بیستون ، نقش زیبای طاقبستان و نقش برجسته اردشیر مربوط به دوره اشکانیان و شکارگاه خسرو پرویز، نشان از قدمت این سرزمین و توجه خاص شاهان گذشته به این دیار دارد و امروزه کرمانشاه سهمی در فرهنگ ایران زمین دارد نقش های ماندگار استاد الخاص، صدای دلربای کمانچه استاد کیهان کلهر، و آثار خوش نویسی استاد کلهر، سهم ناچیزی از هنرمندان کرمانشاهی است.
2-1 موقعیت جغرافیایی شهر کرمانشاه
استان کرمانشاهان که در غرب ایران واقع شده است. از شمال به استان کردستان و از شرق و جنوب شرقی به استان همدان و از مغرب و جنوب غربی به کشور عراق و از جنوب به استانهای ایلام و لرستان محدود است( سلطانی، 1372،18).
2-2 نژاد:
اهالی استان کرمانشاهان از نژاد کُرد و آریایی که خالصترین نژاد ایرانی است به شمار میروند نشانههای بارز جسمی و روحی آنان بر این امر شاهد وواضح است، در استان کرمانشاهان که ایلات بزرگ کُرد (کلهر- زنگنه- گوران- اورامی) زندگی میکنند، معیشت کوچنشینی و یکجانشینی هر دو وجود داردو مسکن متحرک چون سیاه چادر از بافتههای محلی و مسکن ثابت و خانههای روستایی متداول است.
2-3 زبان:
زبان اهالی کرمانشاهان که با آن تکلم میکند مجموعهای از گویشهای مختلف کُردی است که از جمله زبانهای بازمانده از محاوره ایرانیان باستان و اقوام آریایی است که دارای ادبیات غنی حماسی، ملی، کُردی محلی، سورانی، و کردی اورامی میباشد.
2-4 مذهب:
استان کرمانشاهان به سبب تنوع در عقاید و آراء اهالی از دیرباز به «هندوستان ایران» معروف بوده است. دین اسلام چون گوهری تابناک بر تارک این مجموعه میدرخشد، و دو مذهب شیعه دوازده امامی و سنی «شافعی» که پیروان امام محمد ادریس شافعی هستند در طول هزاران سال مونس و یار و غمخوار یکدیگر بودهاند. شعبات صوفیه از این دو مذهب چون در اویش خاکسار و جلالی ابوترابی وصوفیان نعمت الهی در مذهب شیعی و در اویش قادریه و صوفیان نقشبندیه در مذهب اهل سنت، فرقه مذهبی اهل حق یا یارستان که بازمانده ادیان ایران باستان است، همچنین پیروانی از یهودی و مسیحی و… با آزادی کامل در انجام مراسم و آئینهای مذهبی با داشتن مراکز شخصی و ویژه و همچنین وجود روحانیون مطلع در کیش و آئین مربوط، فضایی کاملاً کاملاً متنوع و انسانی با چهرهای فرهنگی و منطقی به این دیار بخشیده است که همین ویژگی خود موجب حضور محققین و مشرقین و سیاحان و جهانگردان پویا در این سرزمین شده است.
2-5 موسیقی:
لالاییهای افسونگر مادران کُرد که کودکان ناآرام را در مسیر کیلومترها راه کوچ به خوابی هم وزن صخرههای زاگرس فرو میبرد. از همان زمان با خون مرد و زن کرمانشاهی عجین شده است و در سراسر زندگی آنان سایه دارد. پس زمانی که متولد میشوند اولین اصواتی که میشنود نواهای موسیقی است، هنگام عروسی با موسیقی به خانه بخت میروند و در ایام رنج، تسکین آلام درونی آنان است. و در هنگام دفاع و مبارزه محرک و دست مایه ضربات مرد افکن آنان میباشد و چون بیمار میشوند در شفای خود از موسیقی مد میگیرند، و روز مرگ بانوای سوزناک چَمری جهان فانی را به درود میگوید. تحقیقات انجام شده ثابت میکند که موسیقی این سرزمین ابتدا منحصراً رزمی بوده است و حماسی و بعدها نواها و ریتمها و آهنگهای بزمی نیز وارد موسیقی کُردی شده است. انواع سازهای متداول در سرزمین کرمانشاهان سُرنا و دهل، دوزله، طبل و شمشال و بلور و تنبور که به ترتیب گروه اول، جنبه بزمی و رزمی و گروه سوم جنبه عرفانی و مورد سوم جنبههای مذهبی دارد(نظافتی، 1377،77)
فرم در حال بارگذاری ...