آنچه از شنیدن نام دارو برای اولین بار به ذهن خطور میکند شاید چیزی فراتر از قرص، کپسول و یا آمپول نباشد! در حالیکه دنیای دارو و روشهای انتقال آن به بدن به همینها خلاصه نمیگردد. معمولاً داروها به دو طریق گوارشی(ورود از طریق دهان و جذب به سمت خون در طول لوله گوارشی) وغیر گوارشی( تزریق، قطرههای چشمی و …) وارد بدن میشوند. ورود دارو از این روشها مشکلات و محدودیتهایی را به دنبال دارد و به همین دلیل محققان در پی راههایی بودند که بتواند مشکلات فوق را تا حد زیادی حل کند. به دنبال این تلاشها سیستمهای رهایش کنترل شده دارو مطرح شد که دارای مزایای زیادی است. مهمترین این مزایا شامل توانایی حفظ غلظت دارو در حدی نسبتاً ثابت برای مدتی مشخص، قابلیت تنظیم سرعت آزادشدن دارو وابسته به محل دارورسانی، امکان رساندن دارو به یک عضو یا بافت خاص، توانایی رساندن چندین مادۀ دارویی با یک فرمولاسیون، امکان دارورسانی در ابعاد نانومتری و… این سیستمها انقلابی را در زمینه درمان بسیاری از بیماریها ایجاد نموده و درحال پیشرفت روز افزون است ]1[.
1-1.سامانههای آزاد سازی کنترل شده دارو(CDDS)
سامانههای آزاد سازی کنترل شده دارو (CDDS)، ابزار نوین رهایش مواد دارویی در بدن انسان بهشمار میروند و کاربردهای فراوان و متعددی را در زمینه علوم و فناوری داروسازی یافتهاند. این سامانهها مزایای فراوانی را از جمله ایجاد آثار مثبت سینتیک دارو، کاهش دفعات مصرف دارو، تنظیم سطح نوسانات مقدار دارو در خون، کاهش آثار جانبی، کاهش مقدار تجمع و انباشت دارو در بدن، بهبود و اصلاح زیستدسترسپذیری برخی از داروها و در نهایت افزایش بازدهی درمان در مقایسه با سامانههای متداول دارورسانی موجب
میشوند[2]. از معایب این سیستمها میتوان به کاهش امکان انعطاف و تصحیح دز، خطر آزادسازی سریع یا ناگهانی دارو، نقص در تکنولوژی ساخت اشاره نمود]3[.
سیستمهای نوین دارورسانی به دو گروه اصلی تقسیم میشوند که شامل:
- سیستمهای با رهایش کنترل شده [2] : در این سیستمها سرعت آزادسازی دارو از شکل دارویی، به طرق مختلف تحت کنترل درآمده و بر اساس مکانیسمی از پیش تعیین شده در محدوده زمانی مشخص و با سرعت معین از شکل دارویی آزاد میگردد.
- سیستمهای دارورسانی هدفمند[3] : در این سیستمها دارو به وسیله روشهای گوناگون به بافتهایی که از نظر فارماکودینامیکی مطلوب هستند منتقل شده و اثر خود را صرفاً و اختصاصاً در آن منطقه اعمال می نمایند]1[.
1-1-1. تفاوت بین سیستمهای نوین و سنتی
در سیستم دارورسانی و قرصهای سنتی میزان دارو در خون از پروفایلی همانند شکل 1-1 a) تبعیت میکند، به این ترتیب که میزان دارو پس از هربار استعمال بالا میرود و سپس تا استعمال بعدی دارو این میزان پایین میآید، نکته مهمی که در روشهای دارورسانی سنتی بدنبال آن بودند، نگه داشتن میزان دارو در خون بین حالت ماکزیمم (که نشاندهنده قسمت سمی) و حالت مینیمم (که پایینتر از آن دارو بدون تأثیر میباشد) بود.
هدف از طراحی سیستمهای دارورسانی کنترل شده استعمال دراز مدت دارو میباشد. همانطور که از شکل 1-1b) مشخص است در سیستمهای دارورسانی کنترل شده میزان دارو در خون برای یک دوره طولانی بین حالت مطلوب ماکزیمم و مینیمم بطور ثابت باقی میماند.
شکل 1-1 : میزان دارو در خون a) سیستمهای دارورسانی سنتی b) سیستمهای دارورسانی نوین]1[.
1-2. مکانیسم رهایی
توصیف روشی که مولکولهای دارو حمل شده یا رها شدهاند و به عنوان فرایند یا رویدادی است که نرخ رهایی را تعیین میکند. در جدول (1-1) لیست مکانیسمهای رهایی آورده شده است ]4[.
جدول 1-1 : فرایندهای گزارش شده به عنوان مکانیسمهای رهایی یا فرایندهای نرخ کنترل شده در رهایش دارو]4[.
مثال: انتقال از طریق منافذ پرشده با آب مهمترین روش رهایی برای داروی بهصورت کپسول درآمده است. که معمولاً یک زیست دارو، مانند پروتئین یا پپتید که بسیار آبدوست برای انتقال از طریق فاز پلیمر عمل میکند، عمومیترین روش برای انتقال از طریق منافذ پرشده با آب، نفوذ است. یعنی حرکتهای تصادفی مولکولهای مشتق شده، توسط گرادیان پتانسیل شیمیایی که اغلب توسط گرادیان غلظت (تراکم) میتواند تقریب زده شود.
راه دیگر انتقال از طریق منافذ پر شده با آب، از طریق انتقال گرما است که توسط یک نیرو مانند فشار اسمزی مشتق شده است]5[. فشار اسمزی ممکن توسط نفوذ آب ایجاد شود درون یک سیستم متورم نشده، انتقال دارو مشتق شده توسط این نیرو تلمبه زنی اسمزی نامیده میشود. انتقال اسمزی تنها به طول بستگی دارد اما نفوذ انتقال یافته به هردو طول و مساحت وابسته است.
فرم در حال بارگذاری ...